Vi dör inte utav en skatt på socker däremot utav socker.

Vi svenskar äter allt för mycket godis idag. Detta har lett till en lång följd av folksjukdomar såsom fetma, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. I och med detta vill man sätta en skatt på socker och det tycker jag är jättebra! Vi svenskar äter mest godis i världen: nästan 17 kilo per person varje år samt konsumerar 90 liter läsk per person om året. Samtidigt som vår konsumtion av sötsaker ökar, minskar vår fysiska aktivitet.

 

Fem hälsoexperter vill införa en skatt på  10-20% på socker på grund av den höga konsumtionen som idag har resulterat i en massiv folksjukdom. Många människor är kritiska mot detta och det kan jag förstå. Hur skall en höjd skatt på socker motverka de folksjukdomar vi har idag när det inte bara är socker som är utgångspunkten för våra hälsoproblem?  Snabbmat, feta mejeriprodukter, snacks, kolhydrater, kakor och bakelser etc. har också en tråd i dagens hälsoproblem i landet. Och glöm inte våra dåliga motionsvanor.

Folk kommer inte sluta köpa godis eller sötsaker bara för att det blivit dyrare, utan folk kommer köpa mindre. Skatt på socker är en bra början att lösa hälsoproblemet vi har i landet eftersom det är just där tyngdpunkten befinner sig.

 

Hälsoexperterna vill använda skattepengarna från sockret till att sänka skatten på frukt och grönt. Är fruktsocker bättre än ”vanligt” socker? Nej. Om vi jämför näringsinnehåll i frukt och godis så är frukt nyttigare. Godis innehåller inte bara massa socker utan även massa konstgjorda tillsatser. Frukt däremot innehåller naturligt framställt socker(fruktsocker), vitaminer, antioxidanter och mineraler. Godis har inga näringsämnen alls, bortsett från mörk choklad. Nu menar jag inte att vi skall trycka i oss ett kilo frukt varje dag för att det är nyttigt och jag menar heller inte att vi skall förbjuda godis eller sötsaker, utan minska på vår konsumtion. Jag tycker att de skattepengar vi får in skall satsas på idrottsföreningar, fritidshus etc. Alltså främst på ungdomar, få fler ungdomar att vara aktiva, må bra, informera dem om deras kostvanors innehåll samt sänka skatten på mat, frukt och grönt och erbjuda föräldrar föreläsningar och kurser om bra kost och hälsa. Föräldrar har ansvar för sina barn, de skall se till att barnen mår bra och dem själva. Barn mår inte bra idag och det beror främst på deras ätstörning(fetma, övervikt, anorexia etc.) som bl.a. utgjort deras låga självförtroende och osäkerhet. Jag önskar fler kunde öppna sina ögon och försöka förstå vad som händer med hälsofaktorn i vårt samhälle och sluta vara så egoistiska och snåla!

Det är ert liv som står på spel och framförallt era barns! Man dör inte utav en skatt på socker, däremot utav socker. Vi behöver skatten för vår egen skull!

 

Camilla Tran.

(min insändare).

 

Vad tycker ni om saken?

 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0